Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ1: Μετά τον ΟΤΕ αλλάζει χέρια και η Ολυμπιακή. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως λύνει ένα πρόβλημα που το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να αντιμετωπίσει για σχεδόν 20 χρόνια…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση εκποίησε έναν από τους έξι μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ κατέστησε leader των Βαλκανίων. Με τροποποίηση της νομοθεσίας έδωσε την δυνατότητα στην M.I.G. ν΄ αγοράσει το κρίσιμο πακέτο του 20% και την κατέστησε διαπραγματευτή της πώλησης με την Deutshe Telecom  και κέρδισε  ο ιδιώτης.  Ο ιδιώτης βεβαίως έκανε την δουλειά του, το κράτος ζημιώθηκε από την δόλια μεθόδευση. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των όρων που το ΠΑΣΟΚ έθετε για την εξυγίανση των Ο.Α. σε σχέση με την κυβέρνηση π.χ. το κράτος θα πληρώσει 1.4 δις για την απόλυση –συνταξιοδότηση νεότατων σε ηλικία εργαζομένων. Ο όποιος αγοραστής θ΄ αγοράσει τις Ο.Α. χωρίς βάρη  -από ότι φαίνεται -μόλις έναντι 110 εκατ. ευρώ. Λάβετε υπόψη ότι η αποτίμηση της περιουσίας των Ο.Α. το 2003 μόνο για το πτητικό έργο υπήρξε πολλαπλάσια της αποτίμησης που παρουσίασε η κυβέρνηση. Η κατασκευή μόνο της τεχνικής βάσης σε σημερινές τιμές στοίχισε το 2000 πάνω από εκατό εκατομμύρια €. Τίθεται λοιπόν μέγα θέμα.


ΕΡΩΤΗΣΗ2:Τι έκανε δηλαδή η κυβέρνηση; Μήπως στην ALITALIA δεν έγινε το ίδιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με συγχωρείτε, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Κατ΄ αρχήν ο κ. Χατζηδάκης μετά βδελυγμίας αποκήρυσσε την  Ιταλική λύση. Οδηγήθηκε στη λύση των Ελλήνων επιχειρηματιών – ύστερα από «πατριωτικό» κάλεσμα- αφού διασύρθηκε από την άρνηση των Εμιράτων που μονοδιάστατα είχε προσανατολισθεί σ΄ αυτούς.  Την λύση της ALITALIA την δρομολόγησε η Ιταλική Κυβέρνηση, αυτή οργάνωσε το consortium με Τράπεζες και επιχειρηματίες Ιταλούς,  με ταυτόχρονη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με τον κολοσσό KLM –AIR FRANCE. Τα οικονομικά βάρη των 20.000 εργαζομένων της ALITALIA που δεν απολύονται το αναλαμβάνει το consortium και όχι το Ιταλικό κράτος.  Η ελληνική κυβέρνηση πράττει το αντίθετο και παρακολουθεί απλώς τα γεγονότα, δεν τα διαμορφώνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ3: Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ προτείνει  ένα μικτό σχήμα με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια και στρατηγική συμμαχία με αξιόπιστο διεθνή αερομεταφορέα. Τα παραδείγματα πολλά π.χ. η συμφωνία για το Αεροδρόμιο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ όπου το κράτος διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο και ο ιδιώτης το management για συγκεκριμένο χρόνο. Ήδη στα ταμεία των Ο.Α. εισήλθαν πριν δεκαπέντε ημέρες περίπου 300 εκ. €, από δικαστική δικαίωση της εταιρείας. Ιδού η συμμετοχή του κράτους. Μόνο μ’ αυτά τα  χρήματα η συμμετοχή του κράτους θα είναι τριπλάσια της συμμετοχής του ιδιώτη.


ΕΡΩΤΗΣΗ4: Θα την πάρετε πίσω μετά τις εκλογές αν είστε οι νικητές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχε, ύστερα από αίτημα του κ. Βγενόπουλου, ξεκαθάρισε τη θέση μας για μικτό σχήμα. Ο ιδιώτης επενδυτής δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεννοηθεί με την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι σημαντικό σημείο είναι η μορφή της σύμβασης που θα συνομολογηθεί. Εμείς θ’ αναμένουμε την τελική κατάληξη και θα τοποθετηθούμε επ’ αυτής. Προς το παρόν καταθέτουμε μια κρυστάλλινη θέση και  δεν περιοριζόμαστε σε στείρα αντιπολίτευση.


ΕΡΩΤΗΣΗ5: Ποιες είναι οι κρατικοποιήσεις για τις οποίες μιλά ο Γ. Παπανδρέου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δικαιώνεται για τα αίτια αλλά και τ’ αποτελέσματα της παγκόσμιας κρίσης. Ακόμα και εκείνοι που θεοποίησαν την ελεύθερη αγορά - την ασύδοτη δηλαδή - τώρα ανακάλυψαν την ανάγκη της κρατικής εποπτείας και τον έλεγχο στο τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει το αυτονόητο,  ποιος δηλαδή πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους, και επισημαίνει, ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι απλός παρατηρητής αλλά να  έχει ευθύνη για την προστασία του μόχθου του πολίτη,  για την ύπαρξη κανόνων. Έχει ευθύνη για να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και να μην αντικαθιστά το κρατικό μονοπώλιο  το ανεξέλεγκτο ιδιωτικό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6 : Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τα σκάνδαλα που έχει καταγγείλει; Εννοώ τι θα κάνετε ως κυβέρνηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ έλεγξε την κυβέρνηση για σωρεία σκανδάλων, ομόλογα, παρακολουθήσεις, Βατοπέδιο, Ο.Τ.Ε. κ.α. Καλέσαμε την ανώτατη ηγεσία της δικαιοσύνης να δραστηριοποιηθεί. Είναι πρωτοφανές για σωρεία αδιαφανών και υπόπτων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν εδώ και 2 ή 3 ή 4 χρόνια να μην έχει ακόμα υπάρξει καταλογισμός από την  δικαιοσύνη.  Για το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου η κυβέρνηση μεθόδευσε με την «απόσυρσή» της από τη Βουλή – πρωτοφανές ιστορικά για συμπολίτευση –  να θεσμοθετήσει  την παραγραφή των  σκανδάλων. Δυστυχώς η επόμενη Βουλή δεν έχει τη δύναμη ν’ ανατρέψει την παραγραφή. Για τον ΟΤΕ η θέση μας είναι σαφής. Θα επιδιώξουμε την επανάκτηση της μεγάλης κερδοφόρου επιχείρησης στο Δημόσιο.


ΕΡΩΤΗΣΗ7:Δεν φοβάστε πως θα κατηγορηθείτε για ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς ζητήσαμε κατ’ αρχήν η ηγεσία της δικαιοσύνης ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Στο βαθμό που δεν το πράττει το ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνύει και θα μάχεται για τη λειτουργία των θεσμών. Υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι στο Βατοπέδιο δεν έγινε τίποτα; Αρκεί ότι αποπέμφθηκαν από την κυβέρνηση -μήνες μετά -κάποιοι εμπλεκόμενοι Υπουργοί; Ζητάμε να λειτουργήσουν οι θεσμοί, δηλαδή το αυτονόητο.


ΕΡΩΤΗΣΗ8:Είστε έτοιμοι να αναλάβετε τις ευθύνες τις διακυβέρνησης; Γιατί αρκετοί, ακόμη και στο κόμμα σας, λένε ότι για εσάς δουλεύει η ΝΔ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ας μην αμφιβάλετε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι ασυγκρίτως καλύτερη από τη σημερινή. Το ΠΑΣΟΚ όσες φορές είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης δεν έκανε διαχείριση, δεν ακολουθούσε τα γεγονότα, είχε πρωτοβουλίες και άλλαξε την Ελλάδα της υστέρησης.  Η δεκαετία 1994-2004 θα καταγραφεί ιστορικά ως μία από τις τρεις καλύτερες περιόδους του νεώτερου ελληνικού κράτους. Κάποιοι καλλιέργησαν εντέχνως ότι η δεξιά στη χώρα μας μετά το 2004 είχε κατακτήσει την πολιτική κυριαρχία.  Βιαστικά αγνόησαν ή υποβάθμισαν το πολιτικό αισθητήριο του λαού. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δούλεψε πάνω απ’ όλα για τα ίδια συμφέροντα. Πολλά από τα στελέχη της οικειοποιήθηκαν το κράτος. 


ΕΡΩΤΗΣΗ9:Πότε θα πρέπει ο Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει την ομάδα της δικής του διακυβέρνησης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια σύγχρονη και αποτελεσματική διάρθρωση. Εδώ και ένα χρόνο με τον ορισμό και τη λειτουργία του πολιτικού συμβουλίου, των πολιτικών εκπροσώπων και των Γραμματέων των τομέων, έχει δώσει δείγματα γραφής, αποτελεσματικότητας και σοβαρότητας. Όταν θα έλθει η στιγμή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης είμαι βέβαιος ότι θα παραταχθεί στο γήπεδο της ενεργούς πολιτικής «η καλύτερη ενδεκάδα» από τον Γιώργο Παπανδρέου.